Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Sty 31, 2025, 00:18:50

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Nieznany Dialekt  (Przeczytany 9429 razy)
0 u¿ytkowników i 2 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Herkules
Administrator

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 12528

« : Gru 03, 2007, 15:35:00 »

Na jednym z forów zacz±³em kiedy¶ cykl anegdotek o zabawnych „gafach” jêzykowych. Wczoraj kilka osób przypomnia³o mi o tym i radzi³o abym kontynuowa³ ten cykl. Nazwa³em to wtedy „Wie¿a Babel”, my¶lê ¿e zostanê przy starym tytule, bo jest ju¿ znany a i pierwsza anegdotka „Nieznany dialekt” jest przypomnieniem z tamtego cyklu.  W cyklu tym chcê opowiedzieæ kilka anegdotek z mojego ¿ycia na temat jêzykowych „wpadek”, chêtnie te¿ poczytam o prze¿yciach lub historyjkach innych „forumowiczów” w tym temacie.
Dzisiaj pierwsza anegdotka pt:
„Nieznany dialekt”.

Kiedy przed ok. Dwudziestoma latami kupi³em sobie w bawarskim Schweinfurcie Golfa, mój kolega poleci³ mi firmê ubezpieczeniow± HUK- Coburg. Mój niemiecki nie by³ wtedy jeszcze doskona³y ale nie¼le potrafi³em siê ju¿ wtedy po niemiecku dogadaæ. Problem pojawia³ siê wtedy, gdy kto¶ mówi³ jednym z wielu dialektów. Frankoñski (fränkisch) jest tak trudny, ¿e nawet Niemcy z s±siednich landów tylko z trudem potrafi± siê z Frankonami porozumieæ.
Wchodz±c do biura HUK- Coburg marzy³em sobie w duchu aby by³ tam kto¶, kto mówi Hochdeutsch (niemieckim/ literackim). Los siê do mnie u¶miechn±³, siedzia³a tam niezwykle atrakcyjna m³oda kobieta, która u¶miechaj±c siê zaprosi³a mnie do stolika. W 10 minut za³atwili¶my formalno¶ci, na zakoñczenie da³a mi kilka rad i ma³y breloczek w prezencie.
Po miesi±cu mój dobry znajomy te¿ chcia³ ubezpieczyæ samochód i poprosi³ mnie ¿ebym pomóg³ mu jako t³umacz. Przypomnia³em sobie jaka fajna „laska” tam siedzi i nie musia³ mnie ju¿ drugi raz prosiæ. Z u¶miechem „od ucha do ucha”, wprowadzi³em kolegê do znanego ju¿ biura i zacz±³em siê rozgl±daæ za moj± „znajom±” agentk±. Niestety by³a na urlopie i przyj±³ nas sam szef, niezwykle grzecznie zaprosi³ nas do stolika. Zaproponowa³ po szklaneczce wody i przeszli¶my do sedna sprawy. Po kilku zdaniach spostrzeg³em, ¿e facet mówi ma³o zrozumia³± dla mnie „gadk±”. Powiedzia³em mu, ¿e niestety nie znam tego dialektu, którym siê pos³uguje i ¿e je¶li mo¿e, to móg³by mówiæ Hochdeutsch (literackim). Go¶æ zaczerwieni³ siê jak burak, zacz±³ nerwowo wycieraæ pot z czo³a i na nowo t³umaczyæ o co mu chodzi. Zrozumia³em ¿e proponuje koledze jak±¶ taryfê ulgow± ale potrzebuje jakie¶ dokumenty ale niestety nie potrafi³em zrozumieæ o co mu chodzi. Cz³owiek robi³ siê coraz czerwieñszy, rêce dr¿a³y mu ju¿ jak alkoholikowi, kiedy po raz kolejny prosi³em go aby nie mówi³ tym jego dialektem i przeszed³ na Hochdeutsch. Niestety rozumia³em coraz mniej. Przypomnia³em sobie, ¿e niedaleko mieszka pan Alojzy, stary znajomy, który od dawna mieszka³ ju¿ we Frankonii. Zaproponowa³em krótk± przerwê i wyt³umaczy³em, ¿e mam kogo¶, kto ju¿ d³u¿ej tutaj mieszka. Dziwi³o mnie bardzo, ¿e go¶ciu mnie potrafi zrozumieæ a ja jego „ni w z±b” ale nie doszukiwa³em siê przyczyn, pobieg³em po pana Alojzego.
Po kilkunastu minutach wróci³em z moim znajomym, przeciera³em oczy, szpicowa³em uszy i nie wychodzi³em z podziwu z jak± ³atwo¶ci± Alojzy dyskutowa³ sobie z szefem biura HUK- Coburg. Dziwne wydawa³o mi siê te¿ to, ¿e doskonale rozumia³em pana Alojzego ale Niemca tak jak wcze¶niej co pi±te s³owo, nie musia³em ju¿, pan Alojzy dokoñczy³ sprawê w 10 minut.
Po wyj¶ciu zapyta³em go: „Panie Alojzy, zrozumia³ pan ten jego dialekt w stu procentach, czy te¿ pan musia³ siê czego¶ domy¶laæ”? Alojzy popatrza³ na nas z politowaniem, pokiwa³ g³ow± i u¶miechaj±c siê powiedzia³ swoj± ¶l±sk± gwar± s³owa, które do dzisiaj brzmi± mi w uszach:
„Jaki za¶ tam dialekt, jaki dialekt? Gupole, przeca tyn chop sie j±ko³”.

Kurcze, jak to dobrze znaæ jêzyki    Mrugniêcie

Green woman
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Gru 13, 2007, 01:56:28 »

Widze,ze nikt nie ma smialosci tutaj czegokolwiek dopisac.......Ja dzis czytalam ta anegdote kolejny raz i kolejny raz usmialam sie do lez.Jest swietna.....
@alias
V.I.P.

Wiadomo¶ci: 4752

« Odpowiedz #2 : Gru 13, 2007, 07:08:28 »

Jo to rozumia,u moich starzyków tez w chalpie by³ taki jedyn, co przeca tak godo³, ¿e nie rozumia, a on sie j±ko³. ¦l±skie stworzonko pod nazw± @alias A wtedy do mnie tam mówili: Ty jestes zwei und zwanzig? Abo 22?

Ludzie s± jak kwiaty - stworzeni do tego, aby siê rozwijaæ
EB:))
V.I.P.

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3436

Wielkie nadzieje czyni± ludzi wielkimi...

« Odpowiedz #3 : Sty 04, 2008, 20:07:52 »

To by³o dobre...a mamusia mówi³a ucz siê jêzyków...U¶miech)

Pokrewne dusze ³±cz± siê od pierwszego wejrzenia diamentowymi wiêzami.
barubasz
Moderator Dzia³u

Wiadomo¶ci: 190

« Odpowiedz #4 : Sty 06, 2008, 18:25:49 »

Dobre !!!!,

Podobnie, kiedy chcia³am  zruzumiec co mówi do mnie Kaszub, a przecie¿ te¿ Polak  U¶miech
Dodam, ¿e przystanê³am kiedys opodal ³aweczki w Karwi,  na której przesiadywali Kaszebi i mia³am nadziejê, ¿e zrozumiem o czym rozmawiaj±.
Nie wiem, czy  urlopy tak szybko mijaj±  Mrugniêcie, czy za rzadko tam przystawa³am, lub za krótko , a mo¿e ma³o pojêtna jestem  Jêzyk, w ka¿dym razie  nie nauczy³am siê rozumieæ Kaszebów, nie wspomnê ju¿ o mówieniu.
Herkules
Administrator

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 12528

« Odpowiedz #5 : Sty 21, 2008, 02:39:01 »

Barubaszko mi³a, mo¿e w¶ród Kaszubów te¿ s± ludzie z podobn± "wymow±" jak opisany przeze mnie szef biura firmy ubezpieczeniowej?
Mo¿e dlatego nie potrafisz tego zrozumieæ? Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech Du¿y u¶miech
Po po po zdra zdra wia wiam cmok, cmok
barubasz
Moderator Dzia³u

Wiadomo¶ci: 190

« Odpowiedz #6 : Sty 21, 2008, 13:20:45 »

Zrozumia³am  Du¿y u¶miech ,¿e nie mog³am zrozumieæ  Jêzyk
buziaki
B.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.067 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

team-speak-3 smoczyjezdzcy world-anime jeszgarbiony kl7