Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Lut 21, 2025, 14:07:00

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co lubimy czytaĂŚ?  (Przeczytany 12290 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Herkules
Administrator

« : Gru 13, 2007, 03:49:11 »

Nasze ¿ycie nabra³o takiego tempa, ¿e tylko z trudem znajdujemy czas na czytanie, a kiedy ju¿ mamy chwilkê czasu na lekturê, to nie zawsze trafiamy na bestseller, dlatego te¿ dobrze jest wymieniÌ doœwiadczenia o przeczytanych ksi¹¿kach, czasami naprawdê warto wzi¹Ì g³êbszy oddech i poczytaÌ coœ innego od czatowej "rolki".
Pozdrawiam i zachĂŞcam do wymiany doÂświadczeĂą. UÂśmiech
@alias
V.I.P.

« Odpowiedz #1 : Gru 13, 2007, 06:59:43 »

MiÂło mi, Âże ktoÂś lubi czytaĂŚ.
Dla rozrywki polecam "Kota w stanie czystym", chociaÂż u mnie kota nietu, bo rzÂądzi Baripies (nie myliĂŚ z Irasiad). Pozdrawiam, terroryzowane przez psisko stworzonko pod nazwÂą @alias

Ludzie sÂą jak kwiaty - stworzeni do tego, aby siĂŞ rozwijaĂŚ
Green woman
Gość
« Odpowiedz #2 : Gru 16, 2007, 00:09:04 »

KsiaÂżke moÂżna przyrĂłwnac do prezentu.Dostajemy prezent,czasem w piĂŞknym opakowaniu i zastanawiamy siĂŞ,czy w Âśrodku jest rĂłwnie wspanialy dar.Jesli znamy osobĂŞ nas obdarowujaca,moÂżemy domniemywaĂŚ,czy prezent trafi w nasze gusta.Czasem zas milo zaskakuje nas zawartoœÌ-pomimo szarego papieru opakowania.
      Podobnie jest z ksiaÂżkÂą.Nowe egzemplarze maja kolorowe okÂładki,sÂą piĂŞkne.JeÂżeli bierzemy do rĂŞki powieœÌ znanego nam autora,wiemy,czego moÂżemy sie spodziewaĂŚ-czy bedziemy Âśledzic wÂątek z zapartym tchem,czy teÂż odloÂżymy szybko na pó³ke.Jesli autor jest nieznany-z mniejszÂą ufnoÂścia,ale moÂże z jeszcze wiĂŞkszÂą ciekawoÂścia zaglĂŞbimy sie w lekturze. Czasem potrafi nas zachwyciĂŚ ksiaÂżka,po okladce ktĂłrej nigdy byÂśmy sie tego nie spodziewali.
@alias
V.I.P.

« Odpowiedz #3 : Gru 20, 2007, 14:12:16 »

Proponujê poszukaÌ ksi¹¿ek, reporta¿y, opowieœci bardzo lokalnych, opisuj¹cych miejsca, w których mieszkamy. Moje pochodzenie(hm... etniczne) nie ma wiele wspólnego z miejscem, gdzie mieszkam od 30 lat, ale... mo¿e w³aœnie dlatego ja uwielbiam "Ch³opów" Reymonta i "M³yn na Stawkach" Krystyny Wieczorkiewicz. Kiedy by³ w 2000 roku og³oszony przez Sejm Rok Reymontowski, uda³o mi siê wygraÌ konkurs ze znajomoœci "Ch³opów". Konkurs by³ ogólnopolski, mój pyszczek by³ w tv, a co!
Siêgnijmy do naszych lokalnych pisarzy, to nie jest problem, trzeba tylko wejœÌ na odpowiednia strone www i ...potem pójœÌ do ksiêgarni. Zaczytane stworzonko pod nazw¹ @alias Uœmiech

Green woman
Gość
« Odpowiedz #4 : Gru 20, 2007, 14:37:39 »

Drogie stworzonko!
   Ja wÂłaÂściwie czytam wszystko,co mi wpadnie w rĂŞce.Uwielbiam Morcinka-ale nie sadzĂŞ,Âżeby ktoÂś fascynowal siĂŞ "Czarna JulkÂą" czy czytal "Siedem zegarkĂłw kopidoÂła Joachima Rybki".Wogole nie widze zainteresowania dziaÂłem "KsiaÂżka".tu chyba wystarczy dziaÂł "Krytyka".
                       zniechĂŞcona
                                                     Green woman
@alias
V.I.P.

« Odpowiedz #5 : Gru 20, 2007, 14:48:34 »

Ja czytam czasem "Czarn¹ Julkê". moje dzieci¹tko te¿, A " Maryœka ze Œl¹ska"? Piekna opowieœÌ o szybowaniu. To, ¿e przedwojenna, trudno, ale piêkna, nie martw siê,mo¿e nia ea ksia¿ek, ale sa cudowne, wspania.³e filmy, choÌby Kutza, mieszka³ z moim Tat¹ w jednym pokoju w £odzi. Co prawda, Tata nie studiowa³ w Filmówce, tylko w Akademii Medycznej, ale... nie smuÌ siê. @alias

Green woman
Gość
« Odpowiedz #6 : Gru 20, 2007, 14:58:23 »

Stworzonko przemiÂłe!
       Nie jestem fankÂą srebrnego ekranu-nie pozwala mi na to moja bujna wyobraÂżniÂą.Dlatego zdecydowanie przedkÂładam ksi¹¿kĂŞ nad film.Niejednokrotnie byÂłam rozczarowana ekranizacjÂą  przeczytanej wczeÂśniej ksi¹¿ki.Wprawdzie staram sie byĂŚ na topie i czasem coÂś oglÂądam,ale jeÂśli mam wybĂłr-zdecydowanie wolĂŞ sÂłowo pisane.

Z szacunkiem
                                                           Green woman
@alias
V.I.P.

« Odpowiedz #7 : Gru 20, 2007, 15:02:29 »

Oj, Green, oczywiœcie, ¿e masz racjê. Ale czytanie zajmuje troszkê wiêcej czasu, ni¿ ogl¹danie filmu. Dla mnie "Ziemia obiecana" Wajdy zawsze bêdzie gorsza, ni¿ jej pierwowzór literacki. Chocia¿...nie by³a to najlepsza powieœÌ Reymonta. Œciskam @alias

antidotum
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Sty 25, 2008, 19:56:40 »

Stworzonko UÂśmiech,do Ciebie zwracam te sÂłowa, bo widzĂŞ,Âże ksiÂązki sÂą TwojÂą poduszeczkÂą do ³ó¿ka.Zatem polecam przewspaniaÂłe ksi¹¿ki brazylijskiego pisarza Paulo Coelho.Z tytu³ów,ktĂłre przeczytaÂłam polecam:"Zahir" ; "JedenaÂście minut" ; "Demon i panna Prym" , "ByĂŚ jak pÂłynÂąca rzeka" oraz przepiĂŞkny"Pielgrzym".Niestety nie czytaÂłam jeszcze "Alchemika" i kilku innych,jednak mam nadziejĂŞ,Âże te braki  uda mi siĂŞ jakoÂś nadrobiĂŚ(z wolnym czasem ostatnio coraz gorzej,ech...).
Pozdrawiam serdecznie UÂśmiech
@alias
V.I.P.

« Odpowiedz #9 : Sty 25, 2008, 20:21:13 »

Witaj,
czytanie to moja pasja! Bez ksi¹¿ek ¿yÌ nie mogê. Kiedyœ bardzo lubi³am literaturê, zwana iberoamerykaùsk¹. Uwielbiam "Mi³oœÌ w czasie zarazy" jedynego kolumbijskiego laureata Nagrody Nobla, Marquesa. Ksi¹¿kê tê otrzyma³am od prawdziwego Kolumbijczyka, urodzonego w Medellin, a ucz¹cego sie jêzyka polskiego w ³ódzkim "Babelu", czyli naówczas jedynej w Polsce Szkole Jêzyka Polskiego dla Obcokrajowców. Mia³am tam wyk³ady...
Pozdrawiam, zaczytane stworzonko @alias
Ps. Po prostu poÂżeram ksiÂązki

antidotum
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Sty 25, 2008, 20:35:27 »

Skoro uwielbiasz ksi¹¿kê o "mi³oœci wszech czasów", to i ja po ni¹ siêgnê- rozsmakowaÌ siê w temacie,coœ dla mnie Du¿y uœmiech
<dygnĂŞÂła>w podziĂŞce.
@alias
V.I.P.

« Odpowiedz #11 : Sty 25, 2008, 20:41:31 »

Jest cudna, ale nie³atwo siê j¹ czyta. Ca³e zawik³anie tamtejszej kultury i obyczajów, prócz piêknego tekstu! Czy wiesz, ¿e dopiero ten Kolumbijczyk, od którego dostalam tê ksi¹¿kê, wyt³umaczy³ mi z³o¿onoœÌ ich nazwisk? I ¿e dopiero wtedy zrozumia³am pewne niuanse powieœci? Bo Kolumbijczyk, zrodzony w oficjalnym zwi¹zku ma dwa nazwiska - ojca i matki! Czyli jeœli jest jedno, to od razu (zw³aszcza w tamtych, odleg³ych czasach) by³o swego rodzaju naznaczeniem. Pozdrawiam - @alias

EB:))
V.I.P.

Wielkie nadzieje czyniÂą ludzi wielkimi...

« Odpowiedz #12 : Sty 26, 2008, 17:43:28 »

Poczytajcie ksi¹¿ki Danielle Steel...jak ona cudnie pisze...
Pozdrawiam.. UÂśmiech

Pokrewne dusze ³¹cz¹ siê od pierwszego wejrzenia diamentowymi wiêzami.
@alias
V.I.P.

« Odpowiedz #13 : Kwi 04, 2008, 13:26:52 »

A moÂże trochĂŞ klasyki? Polecam BolesÂława Prusa
Z szacunkiem - @alias

EB:))
V.I.P.

Wielkie nadzieje czyniÂą ludzi wielkimi...

« Odpowiedz #14 : Kwi 07, 2008, 22:51:19 »

Alias,ostatnio przeczyta³am "Mi³oœÌ w czasach zarazy" Marqueza.To naprawdê warto przeczytaÌ..
Polecam UÂśmiech

Pokrewne dusze ³¹cz¹ siê od pierwszego wejrzenia diamentowymi wiêzami.
@Âżmijka
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #15 : Kwi 08, 2008, 16:56:47 »

Dopiero co przebrnĂŞÂłam przez "Dziennik pisany nocÂą" GrudziĂąskiego, nie bĂŞdĂŞ wiĂŞc wysilaĂŚ siĂŞ na klasykĂłw literatury DuÂży uÂśmiech
Przyznajê, ¿e czytam w³aœnie ksi¹¿kê Grahama Mastertona
"MAGIA SEXU"
Zapewniam, ¿e jest ciekawsza od naszej rodzimej "Sztuki kochania", taka ¿yciowa! Du¿y uœmiech Mrugniêcie Nie zd¹¿y³am jej ukryÌ przed córka, która stwierdzi³a, ¿e czytanie tego typu literatury w moim wieku, mo¿e byÌ wyj¹tkowo pouczaj¹ce! Mrugniêcie Zacytowa³abym te jak¿e pouczaj¹ce fragmenty... Nie jestem jednak pewna, czy to odpowiednia pora i miejsce na tego typu klejnociki. Du¿y uœmiech (moja polonistka, ¿ywcem by mnie za to pogrzeba³a!)

..."Gdy urzysz coÂś obrazliwego w tym punszcie literackim,
to nie jesteÂś Âślipiec!"...
dorka699
V.I.P.

« Odpowiedz #16 : Sty 18, 2011, 16:07:50 »

Witam wszystkich.
Osobiœcie polecam dwóch autorów i ich wszystkie ksi¹¿ki Robert Ludlum i Stephen King s¹ naprawdê dobrzy .Pozdrawiam
kukul777
Moderator DziaÂłu

« Odpowiedz #17 : Sty 18, 2011, 17:52:45 »

Ze swojej strony polecoÂłbym Kirsta,a zwÂłaszcza tytuÂł  0 8 15.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.362 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

team-speak-3 homofriends smoczyjezdzcy cybersteam kl7