Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Sty 31, 2025, 00:12:51

Strony: [1]   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Co lubimy czytaæ?  (Przeczytany 12211 razy)
0 u¿ytkowników i 10 Go¶ci przegl±da ten w±tek.
Herkules
Administrator

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 12528

« : Gru 13, 2007, 03:49:11 »

Nasze ¿ycie nabra³o takiego tempa, ¿e tylko z trudem znajdujemy czas na czytanie, a kiedy ju¿ mamy chwilkê czasu na lekturê, to nie zawsze trafiamy na bestseller, dlatego te¿ dobrze jest wymieniæ do¶wiadczenia o przeczytanych ksi±¿kach, czasami naprawdê warto wzi±æ g³êbszy oddech i poczytaæ co¶ innego od czatowej "rolki".
Pozdrawiam i zachêcam do wymiany do¶wiadczeñ. U¶miech
@alias
V.I.P.

Wiadomo¶ci: 4752

« Odpowiedz #1 : Gru 13, 2007, 06:59:43 »

Mi³o mi, ¿e kto¶ lubi czytaæ.
Dla rozrywki polecam "Kota w stanie czystym", chocia¿ u mnie kota nietu, bo rz±dzi Baripies (nie myliæ z Irasiad). Pozdrawiam, terroryzowane przez psisko stworzonko pod nazw± @alias

Ludzie s± jak kwiaty - stworzeni do tego, aby siê rozwijaæ
Green woman
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Gru 16, 2007, 00:09:04 »

Ksia¿ke mo¿na przyrównac do prezentu.Dostajemy prezent,czasem w piêknym opakowaniu i zastanawiamy siê,czy w ¶rodku jest równie wspanialy dar.Jesli znamy osobê nas obdarowujaca,mo¿emy domniemywaæ,czy prezent trafi w nasze gusta.Czasem zas milo zaskakuje nas zawarto¶æ-pomimo szarego papieru opakowania.
      Podobnie jest z ksia¿k±.Nowe egzemplarze maja kolorowe ok³adki,s± piêkne.Je¿eli bierzemy do rêki powie¶æ znanego nam autora,wiemy,czego mo¿emy sie spodziewaæ-czy bedziemy ¶ledzic w±tek z zapartym tchem,czy te¿ odlo¿ymy szybko na pó³ke.Jesli autor jest nieznany-z mniejsz± ufno¶cia,ale mo¿e z jeszcze wiêksz± ciekawo¶cia zaglêbimy sie w lekturze. Czasem potrafi nas zachwyciæ ksia¿ka,po okladce której nigdy by¶my sie tego nie spodziewali.
@alias
V.I.P.

« Odpowiedz #3 : Gru 20, 2007, 14:12:16 »

Proponujê poszukaæ ksi±¿ek, reporta¿y, opowie¶ci bardzo lokalnych, opisuj±cych miejsca, w których mieszkamy. Moje pochodzenie(hm... etniczne) nie ma wiele wspólnego z miejscem, gdzie mieszkam od 30 lat, ale... mo¿e w³a¶nie dlatego ja uwielbiam "Ch³opów" Reymonta i "M³yn na Stawkach" Krystyny Wieczorkiewicz. Kiedy by³ w 2000 roku og³oszony przez Sejm Rok Reymontowski, uda³o mi siê wygraæ konkurs ze znajomo¶ci "Ch³opów". Konkurs by³ ogólnopolski, mój pyszczek by³ w tv, a co!
Siêgnijmy do naszych lokalnych pisarzy, to nie jest problem, trzeba tylko wej¶æ na odpowiednia strone www i ...potem pój¶æ do ksiêgarni. Zaczytane stworzonko pod nazw± @alias U¶miech

Green woman
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Gru 20, 2007, 14:37:39 »

Drogie stworzonko!
   Ja w³a¶ciwie czytam wszystko,co mi wpadnie w rêce.Uwielbiam Morcinka-ale nie sadzê,¿eby kto¶ fascynowal siê "Czarna Julk±" czy czytal "Siedem zegarków kopido³a Joachima Rybki".Wogole nie widze zainteresowania dzia³em "Ksia¿ka".tu chyba wystarczy dzia³ "Krytyka".
                       zniechêcona
                                                     Green woman
@alias
V.I.P.

« Odpowiedz #5 : Gru 20, 2007, 14:48:34 »

Ja czytam czasem "Czarn± Julkê". moje dzieci±tko te¿, A " Mary¶ka ze ¦l±ska"? Piekna opowie¶æ o szybowaniu. To, ¿e przedwojenna, trudno, ale piêkna, nie martw siê,mo¿e nia ea ksia¿ek, ale sa cudowne, wspania.³e filmy, choæby Kutza, mieszka³ z moim Tat± w jednym pokoju w £odzi. Co prawda, Tata nie studiowa³ w Filmówce, tylko w Akademii Medycznej, ale... nie smuæ siê. @alias

Green woman
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Gru 20, 2007, 14:58:23 »

Stworzonko przemi³e!
       Nie jestem fank± srebrnego ekranu-nie pozwala mi na to moja bujna wyobra¿ni±.Dlatego zdecydowanie przedk³adam ksi±¿kê nad film.Niejednokrotnie by³am rozczarowana ekranizacj±  przeczytanej wcze¶niej ksi±¿ki.Wprawdzie staram sie byæ na topie i czasem co¶ ogl±dam,ale je¶li mam wybór-zdecydowanie wolê s³owo pisane.

Z szacunkiem
                                                           Green woman
@alias
V.I.P.

« Odpowiedz #7 : Gru 20, 2007, 15:02:29 »

Oj, Green, oczywi¶cie, ¿e masz racjê. Ale czytanie zajmuje troszkê wiêcej czasu, ni¿ ogl±danie filmu. Dla mnie "Ziemia obiecana" Wajdy zawsze bêdzie gorsza, ni¿ jej pierwowzór literacki. Chocia¿...nie by³a to najlepsza powie¶æ Reymonta. ¦ciskam @alias

antidotum
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 29

« Odpowiedz #8 : Sty 25, 2008, 19:56:40 »

Stworzonko U¶miech,do Ciebie zwracam te s³owa, bo widzê,¿e ksi±zki s± Twoj± poduszeczk± do ³ó¿ka.Zatem polecam przewspania³e ksi±¿ki brazylijskiego pisarza Paulo Coelho.Z tytu³ów,które przeczyta³am polecam:"Zahir" ; "Jedena¶cie minut" ; "Demon i panna Prym" , "Byæ jak p³yn±ca rzeka" oraz przepiêkny"Pielgrzym".Niestety nie czyta³am jeszcze "Alchemika" i kilku innych,jednak mam nadziejê,¿e te braki  uda mi siê jako¶ nadrobiæ(z wolnym czasem ostatnio coraz gorzej,ech...).
Pozdrawiam serdecznie U¶miech
@alias
V.I.P.

« Odpowiedz #9 : Sty 25, 2008, 20:21:13 »

Witaj,
czytanie to moja pasja! Bez ksi±¿ek ¿yæ nie mogê. Kiedy¶ bardzo lubi³am literaturê, zwana iberoamerykañsk±. Uwielbiam "Mi³o¶æ w czasie zarazy" jedynego kolumbijskiego laureata Nagrody Nobla, Marquesa. Ksi±¿kê tê otrzyma³am od prawdziwego Kolumbijczyka, urodzonego w Medellin, a ucz±cego sie jêzyka polskiego w ³ódzkim "Babelu", czyli naówczas jedynej w Polsce Szkole Jêzyka Polskiego dla Obcokrajowców. Mia³am tam wyk³ady...
Pozdrawiam, zaczytane stworzonko @alias
Ps. Po prostu po¿eram ksi±zki

antidotum
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 29

« Odpowiedz #10 : Sty 25, 2008, 20:35:27 »

Skoro uwielbiasz ksi±¿kê o "mi³o¶ci wszech czasów", to i ja po ni± siêgnê- rozsmakowaæ siê w temacie,co¶ dla mnie Du¿y u¶miech
<dygnê³a>w podziêce.
@alias
V.I.P.

« Odpowiedz #11 : Sty 25, 2008, 20:41:31 »

Jest cudna, ale nie³atwo siê j± czyta. Ca³e zawik³anie tamtejszej kultury i obyczajów, prócz piêknego tekstu! Czy wiesz, ¿e dopiero ten Kolumbijczyk, od którego dostalam tê ksi±¿kê, wyt³umaczy³ mi z³o¿ono¶æ ich nazwisk? I ¿e dopiero wtedy zrozumia³am pewne niuanse powie¶ci? Bo Kolumbijczyk, zrodzony w oficjalnym zwi±zku ma dwa nazwiska - ojca i matki! Czyli je¶li jest jedno, to od razu (zw³aszcza w tamtych, odleg³ych czasach) by³o swego rodzaju naznaczeniem. Pozdrawiam - @alias

EB:))
V.I.P.

P³eæ: Kobieta
Wiadomo¶ci: 3436

Wielkie nadzieje czyni± ludzi wielkimi...

« Odpowiedz #12 : Sty 26, 2008, 17:43:28 »

Poczytajcie ksi±¿ki Danielle Steel...jak ona cudnie pisze...
Pozdrawiam.. U¶miech

Pokrewne dusze ³±cz± siê od pierwszego wejrzenia diamentowymi wiêzami.
@alias
V.I.P.

« Odpowiedz #13 : Kwi 04, 2008, 13:26:52 »

A mo¿e trochê klasyki? Polecam Boles³awa Prusa
Z szacunkiem - @alias

EB:))
V.I.P.

Wiadomo¶ci: 3436

Wielkie nadzieje czyni± ludzi wielkimi...

« Odpowiedz #14 : Kwi 07, 2008, 22:51:19 »

Alias,ostatnio przeczyta³am "Mi³o¶æ w czasach zarazy" Marqueza.To naprawdê warto przeczytaæ..
Polecam U¶miech

Pokrewne dusze ³±cz± siê od pierwszego wejrzenia diamentowymi wiêzami.
@¿mijka
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 624

« Odpowiedz #15 : Kwi 08, 2008, 16:56:47 »

Dopiero co przebrnê³am przez "Dziennik pisany noc±" Grudziñskiego, nie bêdê wiêc wysilaæ siê na klasyków literatury Du¿y u¶miech
Przyznajê, ¿e czytam w³a¶nie ksi±¿kê Grahama Mastertona
"MAGIA SEXU"
Zapewniam, ¿e jest ciekawsza od naszej rodzimej "Sztuki kochania", taka ¿yciowa! Du¿y u¶miech Mrugniêcie Nie zd±¿y³am jej ukryæ przed córka, która stwierdzi³a, ¿e czytanie tego typu literatury w moim wieku, mo¿e byæ wyj±tkowo pouczaj±ce! Mrugniêcie Zacytowa³abym te jak¿e pouczaj±ce fragmenty... Nie jestem jednak pewna, czy to odpowiednia pora i miejsce na tego typu klejnociki. Du¿y u¶miech (moja polonistka, ¿ywcem by mnie za to pogrzeba³a!)

..."Gdy urzysz co¶ obrazliwego w tym punszcie literackim,
to nie jeste¶ ¶lipiec!"...
dorka699
V.I.P.

Wiadomo¶ci: 54

« Odpowiedz #16 : Sty 18, 2011, 16:07:50 »

Witam wszystkich.
Osobi¶cie polecam dwóch autorów i ich wszystkie ksi±¿ki Robert Ludlum i Stephen King s± naprawdê dobrzy .Pozdrawiam
kukul777
Moderator Dzia³u

P³eæ: Mê¿czyzna
Wiadomo¶ci: 2964

« Odpowiedz #17 : Sty 18, 2011, 17:52:45 »

Ze swojej strony poleco³bym Kirsta,a zw³aszcza tytu³  0 8 15.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.326 sekund z 20 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

wkp homofriends world-anime kl7 griffonsslupsk